"Не е необходимо да се подписва информирано съгласие за ваксиниране против COVID-19". Това каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след среща с директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

"Нейното становище също беше такова. Днес подписах заповед, с която отменям правилото за такова информирано съгласие преди ваксиниране, както не се изисква и за други ваксини", заяви той.

"Във връзка с интереса към това, че вече има много хора, които повторно боледуват от COVID-19, от днес системата позволява издаване на сертификат за повторно преболедуване на коронавирус. Потвърдена е дефиницията, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекцията, ако има повторна инфекция, това се счита за реинфекция", коментира Кацаров.

Зелени сертификати вече и за повторно преболедувалите COVID-19

По думите му от вторник ще бъде пусната открита телефонна линия за всички граждани по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията - показания, противопоказания и др. Здравният министър уточни, че на тази телефонна линия ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския университет. 

Той коментира и президентския дебат, като посочи, че е останал огорчен от изказването на проф. Анастас Герджиков, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите.

Кацаров отчете успех: Броят на заразените намалява, а на ваксинираните се увеличава

"Това не е вярно. До стотинка са изплатени всички средства на лечебните заведения, които се увеличиха за медиците на първа линия от 1000 на 1200 лв. Не отговаря на истината и разпространената от него информация, че лечебните заведения нямат лекарства. Аз издадох заповед още на 1 септември за забрана за износ на лекарства, които се използват за лечение на COVID-19", допълни Кацаров.

Относно тестовете за учениците той заяви, че са предоставили на МОН 900 000 щадящи теста

"В момента тече процедура за обществена поръчка, която да осигури още 1 млн. теста в рамките на следващата седмица", обясни Кацаров.