По думите му идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада
"Към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада". Това каза министърът на образованието проф. Николай Денков, който отговаря на въпроси на гражданите в рубриката "Властта говори. Открито".

"Тестове за COVID-19 за малките ученици има до Коледа. Проблемът е кога ще има тестове за по-големите ученици. Средства има. Имаме сериозен проблем с доставките", допълни той.

По думите му когато пристигнат тестовете, ще ги разпределят за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни по-рано.

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

"В момента са поръчани близо 3 млн. теста, като от тях са пристигнали 851 000", допълни министърът.

Той благодари на всички учители и родители, които са разбрали, че това е начинът.

Денков подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

"До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този", обясни Денков.

Денков: Средства за тестове има, трябва време да се осигурят необходимите бройки

На въпрос защо не може децата да се тестват вкъщи, министърът посочи, че не искат тестването да бъде проформа, като целта е резултатите да бъдат съпоставими и всички да виждат резултата.

Той обясни, че няма връзка между честотата на тестването и общата заболеваемост в страната.

"Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация нито за учителите, нито за децата. Иначе съм дълбоко убеден, че доброволната ваксинация трябва да се случи, защото това е правилният начин да продължим напред", каза още министърът.

Запитан защо не се тестват децата в детските градини и предучилищните групи, той заяви, че това е решение на здравното министерство: "Едно от основанията, които мога да изтъкна е, че ако сравняваме броя на паралелките, които бяха карантинирани - тези в училищата бяха много повече, отколкото в детските градини".

.