"Когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата. Няма ги в момента в складовете и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време да осигурят необходимите бройки". Това каза министър Николай Денков по повод осигуряването на безплатни тестове за COVID-19 и за учениците от 5-ти до 12-ти клас.

Според него въпросът не е в средствата, защото такива има. "След като вече се опарихме един-два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим. За сметка на това, организацията е такава, че в деня, в който се появят тестовете, на следващия вечерта те са вече във всички училища", посочи служебният министър на образованието.

Връщат и големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове

"В цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори, родители, за да се случат планираните промени. Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти, като основният принцип е ясен - приоритет са първи-четвърти клас", подчерта министърът.

Той информира, че за тях тестове има, като са осигурени до края на следващата седмица и се очакват следващите доставки.

По-рано през деня председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева изпрати писмо до служебния министър на образованието и науката, в което настоява да бъдат отпуснати средства от правителството за купуването на тестовете за COVID-19 за големите ученици. 

Янка Такева настоява държавата да купи тестовете за големите ученици

Във връзка с това дали би приел да остане министър на образованието в редовен кабинет, Денков заяви, че няма проблем да работи в екип с Кирил Петков и Асен Василев.

"Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени", каза пред журналисти в Министерския съвет /МС/ министърът на образованието.

"С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси", посочи Денков.

Той е на мнение, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование.
 
БТА