100 лв. ще получават учителите, които тестват ученици за COVID-19, съобщава NOVA.

Сумата ще се предоставя допълнително всеки месец. Това е било решено на отраслов съвет, съобщи Деян Стаматов, който е председател на Системата на работодателите в Народната просвета.

Първи ден в клас: Близо 38 000 тествани ученици, 5 положителни проби

Десетки хиляди ученици от 1 до 4 клас се върнаха в училище днес. Присъственото обучение беше възстановено за 2538 паралелки. 

Тествани след съгласие на родителите бяха 37 832 ученици в 13 области, от тях 5 деца са дали положителни проби – 2 в София, по 1 във Варна, Добрич и Пазарджик, това съобщи на брифинг пред медиите министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. 

В много области на страната обаче учебният процес не започна заради липса на тестове. В следващите дни предстоят доставки за образователната система и броят на учениците в училище ще се увеличава. 
 

Тестван е и педагогическият персонал. Общо 2717 учители, от които шестима са дали положителни проби - 3 във Варна, по една в Габрово, Добрич и София.       

Тествани са и 1507 служители, непедагогически персонал, от които са установени 3 положителни проби - 2 във Варна и 1 в София. 

Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени още утре в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.