Благоприятният сценарий продължава да е устойчив. Това написа математикът проф. Николай Витанов по повод разпространението на коронавируса у нас. „Движим се надолу както за броя на новите случаи, така полека и смъртността започна да намалява“. По думите му ако сценарият продължи да е устойчив, трябва да паднем под 2000 нови случая на ден и под 100 починали на ден.

Витанов даде и подробна информация за трите сценария, които прогнозира за декември:

1. "Ако имаме акъл в главата" : Кафявата област в Западна България ще намалява, 6-те области в централна България може да минат на ниво 3 на риск.

2. "Тибет": Ситуацията няма много да се промени в сравнение със сегашната и цял месец ще гледате карти, подобни на днешните.

3."Ако нямаме акъл в главата": Зоната от области на нива 4 ще спре да се свива и ще започне да се разширява на изток.

Витанов даде подробности и за това какво би включвал негативният сценарий: "Ако нямаме акъл в главата" низходящото движение на броя нови случаи на ден спира и започва отново увеличаване. Смъртните случаи за ден продължават да намаляват още две седмици и след това отново започват да нарастват. Здравната система се разтоварва две седмици, след устойчивостта на сценария и след това броят на активните случаи започва да расте отново“. Това пише още проф. Витанов и допълва: „Питате ме, колко акъл в главата има българският народ. Стойността на този параметър е известна, но ви е ясно, че каквато и да е, не бива да се казва на глас. Не ви я и казвам“.

Базовото репродуктивно число в момента е 0.955. Според матиматика това означава, че продължава разтоварването на здравната система. Очакванията са за леко ускоряване на разтоварването и за продължаващ спад на броя на активните случаи надолу към 100 000.

Смъртността обаче е 127.1% по-висока през ноември до момента в сравнение с ноември 2020, отчита Витанов.

По думите му прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че не се очаква влошаване на ситуацията през тази седмица, но че и подобряването на ситуацията е относително бавно. Броят нови случаи на 100 000 души население се очаква да продължи да спада.

„Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко без Кърджали е още виолетово. Рисковете са налице и докато дифузното разпространение на вируса е доминантно, ще продължава да ги има“, пише още Витанов.