Парапетът е падна на жиците
Парапетът е падна на жиците / dariknews.bg
Парапет от надлез край Шумен се откърти и падна върху контактната мрежа на БДЖ. Инцидентът е станал на детелината към село Дибич. От 9.06 часа е преустановено движението на влаковете между гарите Шумен и Хан Крум заради надвиснал парапет от жп надлез, съобщиха от НКЖИ.
 
Машинистът на влака за Горна Оряховица се обадил и след това на място огледахме района и се обадих да се затвори движението на влаковете и изключихме напрежението в контактната мрежа, разказа Пламен Гатев, който отговаря за контактната мрежа в района.
 

парапет
dariknews.bg

Пътниците от три влака са били транспортирани с автобуси, съобщиха от НКЖИ. Жп надлезът не е собственост на релсовия оператор. Движението в участъка ще бъде преустановено до отстраняване на опасността.

Собствеността на съоръжението предизвика спорове между пътно управление и представители на Община Шумен. Бе взето решение да се ограничи движението на автомобили в отсечката, за да може кран да изтегли надвисналия парапет.
 

Не е ясно чия е собствеността на надлеза
dariknews.bg

Докато бъде премахнат той, пътниците на БДЖ ще бъдат извозвани от Шумен до гарата в Хан Крум с автобуси. Оттам те ще продължат да се движат по железен път.
 
От БДЖ съобщиха, че имат готовност да възстановят движението по линията в момента, в който парапетът бъде премахнат и е безопасно да се възстанови движението.

Парапетът е подпрян на жиците
dariknews.bg

В следобедните часове тежка техника на фирма „Автомагистрали - Черно море“ отстрани компрометираната тротоарна конзола и парапета и съоръжението е обезопасено. Поставени са необходимите пътни знаци и движението в участъка се извършва в двете посоки, но с ограничена скорост и повишено внимание. От 14.00 ч. движението на влаковете в междугарието Шумен – Хан Крум е възстановено.

Областният управител Донка Иванова разговаря със служебния  министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и с председателя на УС на агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов, като ги информира за инцидента и необходимостта от спешен ремонт на съоръжението.

Надлезът е обезопасен
Областна Администрация - Шумен


Предстои да бъде изпратено искане до Министъра на регионалното развитие и благоустройството за аварийно възстановяване на надлеза и за отпускане на необходимите средства за ремонт.