Над 100 заболявания отчита РИОКОЗ-Търговище
Над 100 заболявания отчита РИОКОЗ-Търговище / netinfo
През първата половина на месеца в отдел “Противоепидемичен контрол” на РИОКОЗ – Търговище са регистрирани 52 остри респираторни заболявания. В инспекцията са постъпили общо 49 бързи известия за случаи на заразни болести – 30 на варицела, 16 случая на ентероколит и по един на вирусен хепатит, скарлатина и Лаймска борелиоза.

При засилена активност и интерес от страна на гражданите продължава противогрипната кампания в РИОКОЗ. До момента 500 души са посетили Имунизационния кабинет на Инспекцията, информират от там.

През периода здравните инспектори са извършили 275 проверки на подлежащите за контрол обекти. Издадени са 14 предписания. По-голяма част от тях касаят извършване на хигиенни мероприятия в обекти за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене. Издадени са предписания за почистване на каптажа и допълнително обеззаразяване на водата от местен водоизточник в с. Стеврек. За пропуски по осъществяване на дезинфекционния режим са издадени предписания на едноличните търговци на два фризьорски салони в градовете Търговище и Омуртаг. Предписано е извършването на ремонтни дейности във фризьорски салон в гр. Търговище и интернет зала с. Врани кон.

Съставени са 8 акта на физически и юридически лица, като най-честите нарушения са нередовни лични здравни книжки на работещи в обекти с обществено предназначение и за тютюнопушене на нерегламентирани места. Актове са съставени и за неизпълнено предписание, за проба вода, неотговаряща на изискванията по микробиологични показатели в с. Паламарца, както и за неправилно приготвяне на дезинфекционен разтвор във фризьорски салон гр. Попово и бръснарски салон гр. Търговище.