Музеят в Шумен отваря ателиета по изкуства за празниците
Музеят в Шумен отваря ателиета по изкуства за празниците / netinfo

Ателиета по изкуствата - част от инициативата „Ваканция за сръчковци" ще бъдат отворени в шуменския музей от 1 до 10 април. Повод са както неучебните дни за децата, така и наближаващите светли празници Лазаровден, Цветница, Великден. През дните на ученическата ваканция малчуганите ще имат възможност сами да направят изделия - чудесни и интересни подаръци за своите близки и приятели.

Ателиетата ще предлагат изработка на бижута, макраме и плетива, на предмети с техниката квилинг - картички и пана, моделиране и рисуване на глина, както и рисуване върху стъкло. Те ще бъдат водени от опитни майстори и ще са отворени всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.

На 9 април, Велики четвъртък, от 10.30 часа в експозиционната зала „Вяра и сила" ще бъдат представени Великденски традиции под надслов „Шарени, нашарени яйца". На този открит урок, заедно с гостите от шуменското читалище „Боян Пенев" и Народно читалище „Добри Люцканов" - село Васил Друмев, ще бъдат боядисани яйца, а участниците ще разкажат повече за традициите, свързани с този християнски празник.

Вече традиционната Работилница за изписване на яйца по стари и съвременни техники ще бъде отворена на Велика събота - 11 април. В рамките на работното време на експозицията на музея (от 10.00 до 18.00 часа) всеки желаещ ще може да украси яйце по начина, който хареса.

Освен да се включат в ателиетата и работилницата, малките и големи гости на музея ще могат да разгледат постоянната експозиция и временните изложби „В света на птиците", „Унгарски крепости", както и гостуващото съкровище от село Лесичово.