МОН обмисля мерки за затягане на дисциплината в училищата
МОН обмисля мерки за затягане на дисциплината в училищата / netinfo
Министерството на образованието обмисля какъв комплекс от мерки за затягане на дисциплината в училищaта трябва да бъдат предприети, каза в Шумен зам. -министърът на образованието Кирчо Атанасов. "Те не бива да са едностранни, ученикът трябва да чувства, че участието му в учебния процес се отчита" - обясни той и допълни - "Само w краен случай трябва да се пристъпва към крайни наказателни мерки, като например преместване в друго училище".

Атанасов каза още, че с осигуряването на 3 социални чадъра за подпомагане на образованието, общият бюджет на училищата ще нарасне с около 9% годишно. При направата на неоснователен преразход на годишния бюджет директорите, които са ги допуснали, може да бъдат отстранявани от длъжност с решение на кмета. Ако въпросният преразход е оправдан и съгласуван с кметовете, не се отхвърля възможността той да бъде направен.

Занапред финансовият контрол за това как се управляват делегираните бюджети ще се извършва от Сметната палата и Държавен финансов контрол. Зам.-министърът поясни: „Извършването на основни ремонти на школата си остава приоритет на собствениците на сградите, в които те се помещават, тоест – общината или държавата".

По-рано днес зам. -министър Атанасов се срещна с директори на училища от Шуменска област. Към тях той отправи призив да се включат в даването на предложения за това какви да са критериите, определящите рейтинга на школата в страната.

Атанасов съобщи още, че след обобщаването на резултатите от матурите е станало ясно, че Шумен е на първо място в страната по френски език, сред всичките 28 области. На трето място се класира областта по предмета Физика и астрономия.