/ ThinkStock/Getty Images

Неизвестен извършил кражба на сумата от 1500 лева от частен дом в Шумен, в присъствието на 85-годишния му собственик.

За Нова година: Над 3700 лева изчезнаха от апартамент

Преди това „апашът“ се запознал с възрастния мъж в централната част на града. Забелязал, че човекът се придвижва с бастун, и го заговорил. Обяснил му, че работи в ТЕЛК и че имало програма, по която раздават безплатни инвалидни колички на хора в нужда.

Кражби на пари и ценности по празниците

Разказал, че помогнал на много възрастни хора, предложил да помогне и на него. За целта му трябвало решението на лекарската комисия и сумата от 160 лева, които на по-късен етап щели да му бъдат върнати.

Заедно отишли до дома на възрастния шуменец, за да му бъдат дадени данни от решението. Мъжът извадил документа, а „служителят“ в ТЕЛК му казал да приготви сумата от 160 лева. Видял къде възрастният мъж държи пари. Успял да му отвлече вниманието, възползвал се от това и извършил кражба на сумата от 1500 лева.

Задигнаха 420 лева на монети след поредица взломени кафе-автомати

След това бързо напуснал жилището, като казал на възрастния човек че го чака пред входа. Малко след това 85-годишният шуменец разбрал за кражбата на парите и подал сигнал в полицията. От полицията съветват най-вече възрастните хора, да внимават при срещи с непознати, предлагащи им изгодни сделки и социални услуги.

Разчитайки, че са по-малко информирани за рисковете, част от измамниците преценяват обстановката, разбират с колко пари разполагат, къде се съхраняват. Умело имитират добронамереност. Най-лесно е да бъдат взети спестяванията, особено когато всичките пари с поставени на едно място. Не допускайте непознати хора в дома си, и не се доверявайте на непознати, които ви предлагат на улицата социални услуги, изгодни сделки и други.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.