Катастрофа на пътя Шумен Русе
Катастрофа на пътя Шумен Русе / DarikNews.bg, архив
Двойно се е увеличил броят на убитите при катастрофи на територията на област Шумен. Това сочат данните на териториалното статистическо бюро за миналата година.

През 2016 г. на територията на областта са регистрирани 89 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), вследствие на които са загинали 24 души и са ранени 95 лица.

В сравнение с 2015 г. броят на убитите се увеличава с 50.0%, докато при броя на произшествията и на ранените лица се наблюдава намаление - съответно с 4.3 и 15.9%.

Таксиметров автомобил удари възрастна жена на пешеходна пътека

През 2016 г. тежки ПТП са регистрирани в 9 общини от област Шумен, като тяхната концентрация е най-голяма в община Шумен - 52 произшествия, с 10 убити и 60 ранени лица. ПТП с убити лица са регистрирани в още седем общини: Велики Преслав, Върбица, Каолиново, Каспичан, Нови пазар, Смядово и Хитрино.

Най-голям брой тежки произшествия през 2016 г. са регистрирани през месеците юли и ноември - съответно 12.4 и 14.6% от ПТП за годината, а най-нисък - през март и април - по 4.5% (фиг.1). Броят на убитите е най-голям през месец юли - 20.8%, следван от месец юни - с 16.7% от всички загинали в областта.

През 2016 г. в област Шумен, в понеделник и неделя са регистрирани най-много тежки ПТП - по 17 или 38.2% от общия брой произшествия. В тези два дни от седмицата има общо 35 ранени и 10 убити лица.

Област Шумен е на двадесет и второ място по брой тежки ПТП, на двадесет и трета позиция по брой ранени лица и дели от дванадесето до петнадесето място с други области по брой убити.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.