/ ThinkStock/Getty Images
Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище е установила два случая на заразено с трихинелоза месо. То е от отстреляни диви прасета, уточни директорът на местната дирекция д-р Анелия Цонева.

Първият случай на болестта е констатиран в месо от диво прасе, отстреляно от ловната дружинка в село Кошничари. Заразата е потвърдена и от референтна лаборатория в София. Експертите от дирекцията по безопасност на храните са иззели 31 килограма месо.

10 случая на трихинелоза в Смолянско, иззеха близо 300 кг месо

При втория случай трихинела е установена в проба на месо на отстреляни от ловната дружинка в село Дриново 10 прасета. Тъй като пробата била обща, иззето е всичкото месо – общо 203 кг.

Иззетото месо е унищожено в екарисажа в Шумен, уточни д-р Цонева. Тя призова ловците да не подценяват опасността от заразата. Месото от отстреляния дивеч задължително трябва да се изследва, преди да се пристъпи към консумация.

Какви рискове крие купуването на храна от улични търговци?

От началото на годината в различни части на страната са били констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни прасета. Иззети и унищожени са над 4600 килограма свинско месо и субпродукти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.