/ Будна Варна
Салмонелоза, трихинелоза, бурцелоза и листериоза са част от инфекциозните болести, с които можем да се заразим, ако купуваме продукти от улични търговци. Импровизираните сергии със стоки домашно производство работят целогодишно, основно край Синия пазар и този на Чаталджа. Да се купува храна от нерегламентирани източници може да бъде доста опасно, тъй като тя не е проверена като съдържание и начин на съхранение, обясни пред Дарик д-р Златина Димова - шеф на Областната дирекция по безопасност на храните. 

Макар че уличните продавачи са доста упорити, проверки за нерегламентирана търговия с домашни продукти не липсват, увери д-р Димова. Това обаче става само след подаден сигнал, тъй като общината е тази, която издава разрешения за разполагане на търговски обекти и контролира процеса.

Често инспекторите, които реагират на сигнали и извършват проверки, стават жертва на агресия, добави д-р Димова. 

„Инспекторите биват блъскани, хулени. Има и опити за физическа саморазправа с тях. Част от обществото защитава бабите с идеята, че те припечелват от това, за да могат да си добавят към пенсията. Ние не сме срещу това да има допълнителен приход към пенсията, но има регламентиран начин за търговия с тези храни“, коментира специалистът.

Областната дирекция по безопасност на храните има право да пише актове, но обикновено ефект няма, тъй като те достигат до 1000 лева и глобените трудно могат да ги платят, призна шефът на ведомството във Варна.