Ивайло Сакелариев
Ивайло Сакелариев / Личен архив
Шуменският фотограф Ивайло Сакелариев е удостоен със званието "Artiste FIAP". 

Да се включи в конкурса го съветва неговия приятел Антон Савов, който е и координатор на Европейската асоциация по артистична фотография в България.
 
Изискването е миниум 40 авторски снимки да са влезли в международни салони.
 
Оказа се, че по никакъв начин не мога да събера точките, защото въпреки че имам много награди и участия – винаги съм мразил да наименувам по някакъв начин снимките, а те изискват да имат уникални имена, разказа фотографът.
 
Затова сложил имена и за година и половина 70 фотоса влизат в 15 международни изложби. Приоритетно в жанровете голо тяло и портрет.
 
Голо тяло е изключително трудно да изпращаш където и да е, защото заливането с визулаизации с голи хора – особено в интернет и списания, представата е доста по-еротична за голо тяло. А аз се стремя към естетиката, обяснява Сакелариев.

На Коледа Сакелариев разбира, че е удостоен със званието „Artiste FIAP“
  
Никога не съм имал амбиции да взимам такова звание. За мен удоволствието да творя е доста по-голямо, отколкото да си слагам абревиатури пред името, казва той.

Ивайло Сакелариев
Личен архив
 

Официалното връчване титлата на Асоциацията е на 10 януари. Тогава ще бъде открита и изложбата от 8-то издание на международния конкурс Фотоваканция, а Сакелариев е председател на журито.

FIAP е международна организация за фотоизкуство с над 85 членове – фотографски съюзи от цял свят. Организацията е основана през 1950 г. в Берн (Швейцария) и е под егидата на ЮНЕСКО.

Сред целите на FIAP чрез фотоизложби, конкурси, семинари и други фотографски мероприятия да стимулира фотографското творчество и да съдейства за повишаване на квалификацията на фотографите и да се бори за официалното признаване на фотографията и фотографското общество в национален и международен аспект.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари