Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище д-р Красимир Мирев
Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище д-р Красимир Мирев / Борислав Курдов, архив
Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище д-р Красимир Мирев
72813
Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище д-р Красимир Мирев
  • Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище д-р Красимир Мирев

Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев беше внесено в Общинската избирателна комисия в Търговище. Негов автор е представителят на Съюза на патриотичните сили "Защита" в града Красимир Русев. Като основание за искането Русев посочва решението на Върховния административен съд (ВАС) № 6783/2014 г по дело 656/2014 от 20 май 2014г., което установява конфликт на интереси.

Става дума за това, че в периода от 01.12.2009 г. до 04.02.2012 г. кметът на Търговище е подписал девет броя искания, с които се утвърждават разходи, направени за закупуване на канцеларски материали, печати и адаптер, на обща стойност 1 428 лева от фирма „Белла" ЕООД. Собственик и управител на тази фирма е синът на кмета Димитър Мирев.

През месец декември 2012 година Красимир Русев подава сигнал за нарушението в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. През май 2013 г. Комисията излезе със становище, че има конфликт на интереси и кметът д-р Мирев е нарушил закона. Последвало е обжалване на това становище. Софийският административен съд приема жалбата и със свое решение отменя решението на

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тя от своя страна обжалва пред Върховния административен съд. Така се стига до решението на ВАС от 20 май. Освен, че отменя решението на Софийския административен съд и установява конфликт на интереси, ВАС осъжда д-р Мирев да заплати направените по делото разходи в размер на 300 лева.

От своя страна, Комисията осъжда кмета да заплати глоба от 7000 лева и отнемане на заплатите му за периода, в който е бил в нарушение. Това са възнагражденията за 25 месеца. Наказателното постановление на Комисията ще бъде факт в рамките на един месец.

Какво следва за кмета д-р Красимир Мирев от тук нататък. При установен конфликт на интереси се сезира Общинската избирателна комисия. Нейният председател Гергана Цонева заяви, че „не могат да се предприемат никакви действия, докато от ВАС не им предоставят официално своето решение". Когато го получат, обясни още Цонева, 17-членната комисия ще трябва да събере кворум и да излезе със становище дали да прекратят пълномощията на д-р Красимир Мирев като кмет на община Търговище. Когато това решение бъде взето, то подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия.

Гергана Цонева обясни също, че обжалването може да бъде направено от която и да е заинтересована страна. Но в Закона не е изрично записано кои могат да бъдат страни по дело от подобен характер.

И още нещо важно по казуса. По-закон в срок от една година преди местни избори, не могат да бъдат насрочвани частични избори, заяви Гергана Цонева. Така, ако всички процедури се удължат във времето, след месец октомври тази година техните решения се обезсмислят.

Потърсихме кмета д-р Красимир Мирев за коментар по случая. Той ни отказа, като заяви, че евентуално ще даде пресконференция след като чуе решението на Общинската избирателна комисия.

Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище др Красимир Мирев
netinfo

Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на Търговище др Красимир Мирев
netinfo