Държавата отпуска пари за Гoлямата базилика и Шуменската крепост
Държавата отпуска пари за Гoлямата базилика и Шуменската крепост / снимка: Юлия Христова, Dariknews.bg

Почти е готов списъкът с 50-те интересни и неизвестни туристическите обекти - каза в Шумен вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. "Решихме да изберем няколко обекта от национално значение и вероятно Голямата Базилика в Плиска ще е един от тях" - заяви той. Идеята е в проекта да бъдат вложени повече пари, като още през следващите 2-3 месеца за тях ще се подготви масирано финансиране, за да станат много по-атрактивни отколкото са сега. Има вероятност един от обектите, които ще бъдат включени да е и Велики Преслав, както и Трапециза във Велико Търново. Предвидени са около 8 милиона лева за реставрация и консервация на големи туристически обекти, въпросът е дали за тях има изготвени проекти. Всеки от музеите в страната ще може да кандидатства с подобен проект, като някои от по-старите могат да се възобновят.  

Той допълни, че вероятно ще бъде осигурено финансиране и за довършване на всичките зъбери на Шуменската крепост, където в момента се извършва реставрация и консервация на обекта, по проект за около 340 000 евро.

Днес в Шумен министър Дянков и проф. Божидар Димитров се срещнаха с музейни работници. С тях те разговаряха за вече изготвени проекти за туристически обекти, които се нуждаят от реставрация или изграждане на близка инфраструктура и съответното финансиране.

Колкото по-малко са кешовите плащания, толкова по-малко са възможностите за контрабанда или нерегламентирани дейности - така Дянков коментира приетия днес на първо четене  законопроект за кешовите плащания. Той изрази убеденост, че законът ще бъде приет. Министърът беше категоричен, че световната финансова криза няма да се повтори поне в следващите няколко години и икономиката ще върви нагоре.