151 млн. евро ще са инвестициите в бъдещия хай-тек парк в Шумен
151 млн. евро ще са инвестициите в бъдещия хай-тек парк в Шумен / netinfo

151 млн. евро ще е общата сума, която ще бъде вложена от инвеститорите в бъдещия хай-тек парк. Това каза пред журналисти днес кметът на града Веселин Златев. Инвестициите ще са за производство на биодизел от твърди битови отпадъци, производство на соларни съоръжения, на биодизел от обработени машинни масла, на биоетанол от технически култури, развитие на бубарството и производство на коприна, изграждане на високотехнологичен логистичен център и производство на оптични носители на информация.

По думите на Веселин Златев, нарочна комисия е разгледала заявените инвестиционни намерения, две от тях не са били приети.

Предстои на общинска сесия, в края на месец май, да бъдат приети и общи критерии за допускане на инвеститорите в хай-тек парка. Условията, на които те трябва да отговарят са над 10. Общината предлага и да бъде разширена общата площ, на която ще се простира високотехнологичния парк с още около 1300 дка. Така тя ще достигне 2 877 дка, 840 от тях са от общинския фонд, 400 дка от държавния поземлен фонд и над 1200 дка са земи на градското училищно настоятелство.

Ние считаме, че участието на общината в този високотехнологичен парк е задължително, заяви Веселин Златев. За това ще предложим създаване на акционерно дружество, а общината ще бъде съакционер с определено участие. Идеята е да се вкарат като апортни вноски земи, както и средставата, които общината ще получи след продажбата на площи на потенциалните инвеститори.

Акционерното участие на общината в този високотехнологичен парк ще носи доходи – заяви още Веселин Златев.