/ iStock
Апелативният съд във Варна отмени присъда на Шуменския окръжен съд и постанови нова, по-висока, с която призна подсъдимия за убийството на пастира в с. Зайчино ореше за виновен в умишленото му умъртвяване, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Герчо Р. ще бъде лишен от свобода за 11 години, при първоначален строг режим, вместо присъдените от първоинстанционния съд пет години затвор. Това съобщиха от пресцентъра на съдебната институция във Варна.

17 години затвор за овчар, извършил убийство по особено жесток начин 

Както БТА съобщи, убийството бе извършено на 24 юли 2018 година в околностите на с. Зайчино ореше. По данни на съдебната институция, на тази дата Герчо нанесъл на жертвата си удари с ръце, крака и тояга в областта на главата и тялото. Вследствие на побоя пострадалият починал. Между двамата овчари често възниквали разправии кой в коя мера да пасе стадото си, ежедневно употребявали алкохол и често под негово влияние си разменяли обиди. 

Делото е разгледано за втори път от Апелативния съд във Варна, след като миналата година въззивната инстанция го върна за ново разглеждане от Шуменския окръжен съд. Според адвоката на подсъдимия, авторството на деянието не е доказано. 

Предстои Апелативният съд във Варна да изготви мотивите към присъдата. Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.