/ iStock/Getty Images
Културните събития в общината се отменят до края на седмицата
"Стабилно е състоянието на кмета на Русе Пенчо Милков, който постъпи преди два дни в Белодробната болница в града с коронавирусна инфекция и пневмония". Това съобщи на брифинг днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Шест нови случая на коронавирус в Русе

Кметът е имал контакт с 31 души, установени досега. От тях двама са от София - началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната и началникът на Централното военно окръжие, информираха от Областния оперативен щаб.

Д-р Николова определи като небрежност факта, че Милков е имал симптоми още на 2 юли, изразяващи се в леко повишена температура, лека кашлица, отпадналост, общо неразположение, но се е изследвал пет дни по-късно - на 6 юли.

Община Русе вече работи нормално след дезинфекцията заради коронавирус

"Би трябвало още от самото начало, когато е получил симптомите, да вземе мерки, поне да се изследва. Не се знае къде се е заразил, не е обърнал и внимание на здравословното си състояние покрай многото ангажименти, които има един кмет", коментира още Николова.

Тя уточни, че досега са тествани 10 души, с които Милков е имал контакт. От тях положителни са заместник-кметовете Златомира Стефанова и Енчо Енчев. Останалите общински служители ще бъдат тествани днес. Установяват се и контактните на двамата заместник-кметове. Епидемиологичното проучване продължава.

Русе остана без кмет, двама зам.-кметове са с COVID-19

Николова каза още, че при най-малки симптоми служителите на общинската и на областната администрация трябва да предприемат мерки и да не идват на работа, за да не се предава инфекцията.

Николова съобщи, че в Русе тази нощ е регистриран и първият смъртен случай от коронавирус. Починала е 72-годишна жена от разградското село Вазово. Тя е била на апаратна вентилация от дни, като е имала и придружаващи заболявания - хипертония, диабет и наднормено тегло.

23 са контактните лица на кмета на Русе, всички са под карантина (СНИМКИ)

Заместник-областният управител на Русе Валентин Колев призова жителите на региона да бъдат максимално отговорни към себе си, към близките си, да бъдат мислещи хора и да реагират така, както налага реалността, в която живеем.

Културните събития в общината се отменят до края на седмицата.
БТА