Започва раздаването на хранителни помощи
Започва раздаването на хранителни помощи / Дарик Русе, архив

От днес Българският червен кръст ще раздава хранителни продукти за най-уязвимите граждани по програма "Разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз". Инициативата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 2013-а е шестата и последна година за прилагане на програмата.

С последното изменение на Наредба № 18 / 2007 г. за разпределение на храни от интервенционни запаси за най-нуждаещите се лица, беше разширен обхватът на имащите право да получат тази помощ, съобщават от Регионална дирекция „Социално подпомагане” Русе.

С направените изменения тази година от безплатните хранителни продукти ще могат да се възползват и ветерани от войните,  както и хората, на които е отказана целева помощ за отопление. Условието е техният доход да не надхвърля официално определената линия на бедност за 2012 г. - 236 лв. месечно.

Както и досега  безплатни храни ще могат получат и:

- лицата подпомагани с целеви помощи за отопление за сезон 2012-2013 г.(по подадени молби- декларации в периода м. юли 2012г. – м. октомври 2012г.);

- майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година (2012г.) месечни помощи за отглеждане на дете до една година;

- лица, получавали през 2012 г. месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания ;

- семействата, получили през 2012 г. еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година(помощ за първокласници);

- лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната календарна година в дейност "Личен асистент" по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания"(лични асистенти с работодател Дирекция „Социално подпомагане”);

-  лица, получили през миналата година еднократна помощ по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Броят на хората от област Русе, които ще бъдат подпомогнати по Програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица", през тази година е  8701 лица.

Програмата ще се осъществи на два транша до края на годината. Първият транш за раздаване на продуктите ще приключи на 31 октомври 2013 г., а вторият се очаква да стартира през месец декември 2013 г. Пунктовете за разпределяне на продуктите ще работят от 9.00 ч. до 16.00 ч.

В гр. Русе безплатните храни ще се раздават на ул. „Потсдам” №1, а за останалите общини има определени от БЧК лица, които ще се ангажират с организацията и разпределението в общинските центрове и по-малките населени места. По-пълна информация гражданите следва да се обръщат към представителите на общинските ръководства на БЧК или в Дирекциите „Социално подпомагане”.