/ НАП-Русе
За втори път през два месеца запечатват за неиздаване на касова бележка китайския магазин в центъра на Русе. В началото на февруари инспекторите от главна дирекция „Фискален контрол“ залепиха стикерите с надпис „Стоп“ за 14 дни върху вратите му.

„Сини“ патрули ще бъдат всекидневни посетители на търговските обекти

Сега те отново ще останат затворени и през следващата седмица, и отново за укриване на приходи, чрез неспазване на наредбата за работа с фискални устройства. Интересното е, че първия път собственикът на фирмата е признал направеното нарушение и е приел санкцията, докато за втората проверка в средата на април е обжалвал констатацията, но съдът е потвърдил наложената административна мярка.

Русенски микробус ще бъде „запечатан“ за данъчни нарушения

Предстои и издаване на наказателно постановление, в което ще бъде определена и парична глоба от 500 до 2000 лв. на юридическото лица. Мобилен екип от русенски инспектори на ГД „Фискален контрол“ е запечатал още един магазин за китайски стоки в Силистра.

НАП-Русе със 7% по-добри резултати в данъчната кампания

При проверката си „тайните клиенти“ са констатирали, че издаваната касова бележка не съдържа задължителните за този тип отчетни документи реквизити. Вместо да бъде изписан поотделно всеки закупен от клиента артикул и неговата цена, в касовия бон се отбелязвала само някаква обща сума.

Всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На нея, освен надписа „фискален бон“, трябва да са отбелязани закупените конкретни стоки в бройки и цени, а в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразен контура на България около индекса BG - , което показва, че фискалният апарат е свързан със сървърите на НАП.

Гражданите, на които не се издават касови бележки или се издават без тези реквизити, могат да сигнализират в приходната агенция на тел. 0700/ 18-700.