/ iStock/Getty Images
Утре се предвижда да се проведе заседание на Областния оперативен щаб
За първи път от началото на годината в област Русе бяха отчетени над 100 случая на COVID-19. За изминалото денонощие установените случаи са 103, а излекуваните са девет.

Припомняме, че близка до днешната стойност беше отчетена на 19 декември, когато болните за едно денонощие бяха 106. Близо 77% от новите случаи са в община Русе. Там новозаразените са 79.

56 нови случаи на коронавирус в Русенско и две жертви

Шестима новозаболели има в община Ветово, по четирима в Бяла, Иваново и Ценово, както и по трима в Две могили и Сливо поле. Без нови случаи е единствено община Борово.

Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 8815, а преболедувалите 7593. Активните случаи са 708. По последни данни към момента, намиращите се на болнично лечение са 214 души, като 34 от тях са в реанимация.

За последното денонощие са починали още две жени и двама мъже с положителен тест за коронавирус. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 514 на възраст между 26 и 98 години. 312 от тях са мъже, 202 са жените.

Частично се възобновяват „зелените коридори“ за имунизация в Русенско

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на девето място по заболеваемост в страната. За изминалите 24 часа няма област без нови случаи, като с най-малко е Търговище - 7.

До момента в областта са поставени общо 7973 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 1687 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. За последното денонощие са извършени 65 имунизации.

Всеки член на секционно избирателна комисия, който до момента не се е записал за имунизация срещу COVID-19, ще може да получи първа доза от ваксината на „Астра Зенека“.

Четири нови случая на коронавирус в Русенско

За целта обаче е необходимо предварително записване на следния телефонен номер: 0884/82-56-25. До момента са извършени общо 637 имунизации на хора пряко ангажирани с изборния процес, което е около 23% от всички членове на секционно избирателните комисии в региона, които са 2788 души.

Същевременно във всички имунизационни кабинети в областта се извършва ваксинация на записалите се в системата за регистрация.

Припомняме, че имунизация се прави в двете университетски болница „Канев“ и „Медика“, в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“, в многопрофилната болница в Бяла „Юлия Вревска“, в РЗИ, както и в Медицински център „Медик Консулт“ и Медицински център - 1, по-известен като бившата Втора поликлиника.