Страхил Карапчански отличен в престижната класация 40 до 40
Страхил Карапчански отличен в престижната класация 40 до 40 / DarikNews

Заместник-кметът по европейско развитие на Община Русе д-р Страхил Карапчански е отличен в проекта на Дарик радио „40 до 40”.

На закрита дискусионна сесия журито на превърналия се вече в традиция проект, което е в състав: Радосвет Радев, Боян Бенев, Веселка Вуткова, Гергана Паси, Елена Маринова, Жечко Кюркчиев, Илия Гърков, Леона Асланова, Майлс Самърфийлд, Максим Гурвиц, Румен Янчев и Стоян Радев, определи кои ще са следващите „40 до 40". „Те са креативни, иновативни, успешни, смели, търсещи новото, създаващи, развиващи България. Избрани са от над 230 номинирани в тазгодишното издание на проекта”, заявиха организаторите, минути след като обявиха резултатите.

За „Пръв между равни" тази година журито единодушно е определило Васил Папанчев, кардио хирург с много сериозни заслуги в областта си в страната и чужбина. Той е един от най-младите доктори на науката в България и развива дейност, с която подпомага бъдещи лекари в образованието им, научното им и професионално развитие.

Д-р Страхил Карапчански е отличен като преподавател и като заместник-кмет на Община Русе. Освен неговото име, в престижната класация личат още имената на Александър Велинов, треньор на националния отбор по математическа лингвистика, Красимира Величкова - Директор на Български дарителски форум, Райчо Райчев, създател на програмата "Космически предизвикателства" и Space Expo, както и още успешни личности в сфери като образование, социални проекти, медицина, изкуство и творчески индустрии, предприемачество и публичен сектор. Всички те все още не са навършили 40 години, но имат сериозни постижения в професионалната си сфера. Идеята на Дарик радио е във време, когато позитивността в България е дефицит, когато голяма част от подрастващите нямат ценности и истории за пример, да покаже 40 млади хора с различни професии, идеи и стремежи.

„Общото между тези хора е, че те променят към добро средата, в която живеят, създават и имат смелостта и потенциала да продължават да го правят”, категорични са организаторите на проекта „40 до 40”.