Стартира приемът на заявления на кандидат-приемни родители в Силистра
Стартира приемът на заявления на кандидат-приемни родители в Силистра / Дарик Русе

От месец май община Силистра стартира приема на заявления на кандидат-приемни родители по проект „И аз имам семейство”, финансиран от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейски социален фонд, по който Община Силистра е партньор. Приоритетно ще се търсят семейства за децата от 0 до 3 години, деца отглеждани в специализирани институции и деца с увреждания. Услугата „Приемна грижа” е доброволна и професионална. Доброволните приемни родители ще получават възнаграждение за отглеждане на дете, а професионалните приемни родители ще получават и трудово възнаграждение, определено в процент от минималната работна заплата за страната, съобразно броя на децата.

Възнаграждението на всяко професионално приемно семейство се определя в зависимост от броя на настанените деца, при сключването на договора. Към основното трудово възнаграждение се изплащат и средства за прослужено време, съгласно законовите разпоредби. Професионалният приемен родител с едно дете ще получава 130 % от минималната работна заплата-377,00 лв, за две деца 140 %-406,00 лв. и за три деца съответно 150 %-435,00 лв. Доброволните и професионални приемни родители ще получават месечна издръжка за всяко дете, както следва: за дете от 0 до 3 г. - 260 лв.; от 3 до 14 г. - 227.50 лв; от 14 до 18 г., а ако учи до 20 г. - 260 лв. Освен тези средства, приемния родител ще получава и месечна добавка за дете до 18 г. в размер на 35,00 лв. Ако детето е с увреждане се отпускат допълнително 78,00 лв. месечно.

В случай на непредвидени разходи, свързани с обезпечаване нуждите на детето – разболяване и продължително лечение, първи учебен ден, ваканция, рожден ден и други се отпуска еднократна помощ (в пари или натура – в размер от 325 лв.) независимо от месечната издръжка за детето.

Кандидатите могат да получат повече информация и да  подават документи в Община Силистра ст.316, телефон за връзка 086/ 816 255 и Сдружение с нестопанска цел «Надежда за добро бъдеще» на тел. 086/ 821 863.