Засилване на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Румъния обсъдиха министър Борислав Сандов и румънският министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок на двустранна среща, която проведоха в рамките на двудневния форум на министрите на околната среда в Амиен.

България ще бъде осъдена за втори път заради мръсния въздух

Министър Сандов отбеляза, че през февруари се навършват 30 години от подписването на Конвенцията между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и предложи засилване на съвместната работа по общи за държавите приоритети в областта на околната среда и климата, съобщиха от МОСВ.

МОСВ

По време на срещата министър Сандов постави и въпроса за замърсяването на въздуха над Русе, причинено от запалването на стърнища през есента. В отговор министър Танчок посочи, че в Румъния паленето на стърнища е забранено от закона, но въпреки че тази дейност е инкриминирана, тя все още продължава да се практикувана.

В допълнение той увери, че се търсят начини за прекратяването на тези незаконни действия, включително чрез проследяването им със сателит, както и чрез рестриктивни мерки към земеделските производители.

За първи път: Осигуряват 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух у нас

Двамата министри обмениха предложения за съвместно сътрудничество и в други сфери на околната среда и климата като прилагане на добри практики за предотвратяване на обезлесяването, с което Румъния се сблъсква по северния бряг на река Дунав.

В посока на възстановяване на горите е и една от основните мерки, които Румъния е заложила за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата бяха обсъдени и бъдещи съвместни действия за опазване на водите и биоразнообразието на Черно море и по поречието на река Дунав, включително за обявяване на защитени територии и акватории.

Министър Сандов отправи покана към румънския си колега за визита в страната ни през втората половина на март, която министър Танчок прие.