РУ признава матурите за всички специалности
РУ признава матурите за всички специалности / netinfo
Ново представителство за прием на кандидатстудентски документи и заявки за явяване на предварителните конкурсни изпити разкри Русенският университет в Ловеч. Така представителствата на университета извън Русе стават 14 – в Силистра, Разград, Плевен, Монтана, Ловеч, Велико Търново, Видин, Търговище, Враца, Добрич, Варна, Шумен, Пловдив и Стара Загора. Университетът създаде и нов център в Плевен за провеждане на предварителните и някои от редовните кандидатстудентски изпити.

Уточнените вече дати на предварителните изпити са 25 април от 8.00 ч. по Български език, и в същия ден от 13.00 ч. – Общотехническа подготовка. Предварителният изпит по Математика е на следващия ден – 26 април от 8.00 ч. Изпитите са във формата на тест и ще се проведат едновременно в Русе, Силистра, Разград, Плевен и Монтана.

Университетът реши също за всички специалности да се признават за оценки от съответстващи конкурсни изпити резултатите от задължителните и избираемите матури, положени от кандидатстудентите през 2008 и 2009 г.

С общо пет нови специалности и една възобновена разширява образователния си спектър за новата учебна година Русенският университет. За „Топло и газоснабдяване” към Аграрно-индустриалния факултет и „Мениджмънт на качеството и метрология” към Машиннотехнологичния беше вече съобщено. На специална пресконференция факултет „Бизнес и мениджмънт информира за разкриването на „Публична администрация”, с което се покрива фундамента от специалности към професионалното направление „Администрация и управление”. Факултет „Природни науки и образование” започва обучение по „Социална педагогика” и възобновява специалността „Информатика и информационни технологии в бизнеса”, която за период от няколко години беше закрита. Във Филиала в Силистра се разкрива широкопрофилната специалност „Електроинженерство”.

С обучението по Социална педагогика университетът практически обхваща всички специалности от професионалното направление „Педагогика”, което беше отлично акредитирано още през 2007г. Компетенциите на завършващите са насочени към социално-педагогически заведения и домове, към служби за превенция на детската престъпност, защитени жилища и др.