Предварителни изпити в РУ
Предварителни изпити в РУ / DarikNews, архив

Предварителни изпити се провеждат в университета. Те се полагат в Русе, Силистра, Разград, Плевен и Монтана. За кандидатстудентския си прием тази година русенското висше училище въведе единен приемен изпит /ЕПИ/. Той е във вид на тест от две части – обща и специална. Общата част се състои от 20 въпроса по български език и езикова култура. Специалната част наброява 40 въпроса по избор на кандидатите.
От 8 часа тази сутрин започна предварителната приемна процедура по български език, а от 13 ч. – по биология.

Русенският университет признава оценките от държавните зрелостни изпити за положен конкурсен изпит, като кандидатите имат право да се явяват и на предварителни, и на редовни изпити. За резултат се признава най-високата оценка. Няколко специалности изискват задължителен конкурсен изпит в годината на кандидатстване. За специалност

Право това е ЕПИ със специална част български език и история.
При кандидатстване за Акушерка и Медицинска сестра е задължителен ЕПИ със специална част биология, а за Кинезитерапия – изпит по двигателна култура. При специалност Промишлен дизайн са задължителни изпитите по рисуване и моделиране. За тези специалности оценките от съответстващи държавни зрелостни изпити не могат да заместват конкурсните изпити. За учебната 2013/2014 г.

Русенският университет обяви прием на 2773 нови студенти за бакалавърска и магистърска степен в редовна и задочна форма на обучение. Бакалавърските специалности са 50, от които нови са Социални дейности, Финансова математика, Български език и румънски език. В две от специалностите обучението е на английски език – Европеистика и глобалистика, и Информационни и комуникационни технологии.