/ netinfo
В събота, 2 юни, 60 деца пристигнаха на трансграничен празник по случай 1 юни - Денят на детето в с. Николово. Гостуването бе осъществено със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус” и е по споразумение за партньорство между НЧ „Пробуда-1901 г.”, с. Николово и Центъра за съхранение на народните обичаи в Гюргево.

Румънските деца на възраст между 6 и 18 г. бяха посрещнати в читалището с хляб и сол по стар български обичай, като кметът на с. Николово г-жа Марийка Генова ги приветства с добре дошли. В програмата на открито в Лесопарк „Липник” се включиха три румънски танцови състава и няколко певици.

Децата от с. Николово, по-голяма част от които от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, се включиха в празника с няколко български хора, песни и стихотворения. Заедно, децата от Румъния и България рисуваха на открито на тема „Душата на дете”, като рисунките ще бъдат включени в двуезичен художествен албум.

В 12;00 часа всички отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Към празника се присъединиха и русенските рокери, които пристигнаха в Лесопарка след като бяха положили цветя на паметната плоча на Христо Ботев в Гюргево. Накрая празникът завърши с голямо хоро, на което се хванаха и малки, и големи.