Общината изгражда 14 км. нови велоалеи
Общината изгражда 14 км. нови велоалеи / netinfo

Група колоездачи от цяла Европа (Германия, Холандия, Италия, Белгия, Испания) посетиха Община Русе и се срещнаха със заместник-кмета по европейско развитие Страхил Карапчански и председателя на Сдружение „Вело - Русе" Кольо Пазарджиев. Велосипедистите са пенсионирани и бивши служители на Европейската комисия, Европейския парламент и други организации като Европейското движение за обединена Европа. Посещението им е в рамките на „Европейския велопоход по протежението на река Дунав 2010-2012". Основната им мисия е популяризиране на сътрудничество между европейските държави и техните граждани с убеждението, че река Дунав е силната връзка между Изтока и Запада на Стария континент.

Гостите дискутираха по време на срещата си с Карапчански редица въпроси относно развитието на велосипедната инфраструктурата, добри практики за улесняване на придвижването по този начин, както и ползите, произтичащи от това. Зам.-кметът ги информира, че предстои изграждането на 14 километра велоалеи на територията на Русе. Това ще се случи в рамките на проекта за интегриран градски транспорт в Русе. Първата от тези алеи ще свързва Централна гара с река Дунав.

Гостите приветстваха тази инициатива. Те признаха, че последната част от техния маршрут - Видин - Тулча - е най-интересна за тях не само заради културата, архитектурата и природата, но и защото силно се интересуват до каква степен ползите от Дунавската стратегия вече са осезаеми в страните от Източна Европа. Както организаторът на колоездачната група Ернст Пиел изтъкна, трансграничното сътрудничество трябва да се осъществява чрез качествена комуникация, а не да бъде само на хартия.

В края на срещата колоездачите благодариха за гостоприемството, изразиха добрите си впечатления от Русе и политиката, провеждана от екипа на Общината. Те връчиха като подарък на заместник-кмета Карапчански чадър с логото на Европейския съюз, символизиращ защитата и подкрепата, която съюзът осигурява в развитието на регионите. На свой ред, Карапчански им пожела късмет и безаварийно пътуване и ги покани да посетят отново града.
Следващата спирка от маршрута на бившите европейски служители със страст към колоезденето е Букурещ, за където ще отпътуват рано в събота.