Митничарите спряха четири нелегални казана
Митничарите спряха четири нелегални казана / снимка:Агенция Митници, архив

Общо 4 работещи нелегални казана за изваряване на ракия заловиха служители от мобилната група на Митнически пункт-Силистра към Митница Русе. Колегите им от Русе пък разкриха депо за продажба на цигари без бандерол.

Четирите казана за изваряване на етилов алкохол, заловени от мобилната група на МП-Силистра, са в община Дулово. Първите три са открити заедно в частен имот в село Овен. Оперативните инспектори се натъкнали на специално помещение в приватизирания бивш стопански двор, където трите съоръжения с вместимост 120, 130 и 170 литра били вградени едно до друго. И трите работели в този момент и произвеждали ракия. Иззети са прясно сварените 30 литра дестилиран алкохол, лулите и медните капаци на съоръженията, а неподвижната част е оставена на отговорно пазене в обекта. На собственика на нелегалната спиртоварна ще бъде съставен акт.

Четвъртият казан от акцията на силистренските митничари е открит в дома на жител на село Водно. Съоръжението с вместимост 150 л. също работело при пристигането на служителите и тъкмо от него били потекли първите 4 литра етилов алкохол. Тъй като обектът е работел без разрешително, количеството ракия и казанът са иззети и собственикът го грози глоба от минимум 1000 лева.

При акцията в частен дом в русенския квартал “Родина” са открити и иззети 237 кутии цигари от марките “Ракел”, “Вокс”, “Табакус” и “Палатине роял”. Русенските митнически служители са действали в партньорство с колегите си от Гранична полиция. Собственичката на имота, на 35 г. е признала, че наличните количества цигари са нейна собственост, но се оправдала, че търгува с нелегалната стока, за да си плаща тока. Стойността на иззетите цигари по цени на съдопроизводството е около 1800 лева. Срещу нея е образувано дознание, което се води по процедурата “бързо производство”.