Масларова: Надявам се промените в Семейния кодекс да се реализират покрай избори
Масларова: Надявам се промените в Семейния кодекс да се реализират покрай избори / netinfo
30 деца от дома в Могилино очакват да бъдат преместени от социалното заведение. Планът за тяхното извеждане върви нормално. Има леко забавяне, но това е въпрос на финансов ресурс, както и на психическа нагласа на децата. Именно върху това се работи в момента. Децата трябва да бъдат максимално самостоятелни и подготвени за новото място, където ще бъдат премествени. Това заяви при посещението си днес в Могилино министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

До момента от Дома за деца с умствена изостаналост са изведени 39 деца. За останалите се грижи екип от 37 човека, 6 от които са от УНИЦЕФ. Сред тях има рехабилитатор, кинезитерапевт, медицински сестри и социални работници. Ще продължим да настояваме за промени в Семейния кодекс, които да улеснята процедурата по осиновяване на деца в страната. Ако едно дете не бъде потърсено 6 месеца, то трябва да бъде вписано за осиновяване, каза още Масларова. Според социалния министър трябва да се въведе и задължителна пренатална диагностика на бременните жени за да се намали до минимум възможността за раждане на деца с увреждания. Надявам се, че с наближаване на парламентарните избори всички, от които това зависи, ще се опитат да свършат част от поетите ангажименти.

В 13 часа премиерът Сергей Станишев и министър Масларова ще открият дома а възрастни хора „Възраждане”, който бе саниран със средства от социалното министерство. В 16 часа двамата ще участват в открита среща с обществеността на града в Пленарна зала.