Мартенски музикални дни продължава с концерт на БНР
Мартенски музикални дни продължава с концерт на БНР / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Програмата на фестивала Мартенски музикални дни продължава с концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков и със солист Александър Земцов – виола.Началото е 19 часа в Доходното здание. Русенската публика ще има привилегията да чуе най-новата творба на известния русенец – Концертът за виола и оркестър, и един изключителен инструменталист, какъвто е безспорно феноменалният виолист - виртуоз Александър Земцов. Премиерата на този концерт бе само преди няколко дни, на 9 март в София.

След дълго отсъствие от програмата на фестивала ще бъде изпълнена и една от емблематичните симфонии на Шостакович – Петата. Симфония, която веднага след премиерата си в Ленинград през 1937 се превръща в истински хит със своята неочаквана класичност и достъпно-експресивен музикален език.

Този концерт е удобен повод да припомним, че Петата на Шостакович е изпълнена от Русенския симфоничен оркестър още на 10 септември 1949 под диригентството на младия тогава Константин Илиев. С тази симфония Русенският оркестър и К. Илиев триумфират и на Втория преглед на симфоничните оркестри в София две години по-късно. Концертът се излъчва директно от БНР.