Целта на изложбата е да се намери дом на котенцата, които са били изоставени на улицата и са били болни
Изложба на бездомни котки, спасени и излекувани от сдружение "Германо-българска помощ за животните", е представена в Екомузея в Русе.

"Целта на изложбата е да намерим дом на тези прекрасни котенца, които са били изоставени на улицата и са били болни. След като са попаднали при нас, ние сме ги излекували и сега изглеждат в страхотна форма.

БТА

Готови са за домашни любимци", каза д-р Катерина Маркова - председател на сдружение "Германо-българска помощ за животните". Сред котките е Флъфи. Тя е намерена преди време в безпомощно състояние, лекувана е в клиниката на сдружението и вече може да намери своя нов стопанин. 

Котките правят близо 300 физиономии, чрез които общуват

"Когато я намерихме, нямаше възможност да диша, беше със силна инфекция на нослето и дробовете. Сега е излекувана. Има съвсем мъничко образувание в нослето, като периодично трябва да получава инжекция, за да не се възпалява повече и по този начин да се контролира нейното здравословно състояние.

БТА

Иначе е изключително гальовна. Тя е нашата царствена особа. Пръска чар и красота навс якъде", обясни Маркова. Тя коментира, че осиновяването на животни е труден и отговорен процес, като сдружението годишно успява да намери дом на около 30 четириноги в България и в Германия. Новите им стопани трябва да отговарят на определени условия. 

БТА

"Ние не даваме животните на всеки. Трябва да имат подходящи условия, любов и желание, защото осиновяването на домашен любимец е отговорен процес. Трябва да сте наясно, че вие ще сте стопанин до края на живота на това животинче. Ще има медицински разходи.

БТА

БТА

Понякога ще ви ядосва, защото ще прави нещо непредвидено и неочаквано за вас. Но както обичаме децата си и им прощаваме понякога белите, по същия начин трябва да се отнасяме и с животинките", каза Маркова. 

БТА

БТА

БТА

В клиниката към сдружението има малък приют, в който се отглеждат 20 котки и 40 кучета. "Ние сме основно кастрационен център и годишно правим около 1700 кастрации на котки и кучета. Около 1000 животни на година влизат при нас и за лечение", обясни Маркова. 
Мартин Пенев, БТА