Климатизирани тролеи очакваме в Русе
Климатизирани тролеи очакваме в Русе / netinfo
За първи път в Русе ще има климатизирани тролеи, които ще тръгнат по линиите на градския транспорт веднага след одобрение на Програмата за развитие и инвестиции в обществения транспорт в града, внесена от компанията ЕГГЕД БГ АД в Общинския съвет. Тя ще бъде разгледана на заседанието в четвъртък.

ЕГГЕД БГ АД разполага с първите 7 реновирани тролея, които са на румънската граница. Изцяло обновените машини са от гр. Базел, Швейцария. Всяка една от тях може да превозва 134 души. Във всеки тролей има по два климатика, които ще бъдат снабдени със системи за управление и контрол. Машините са адаптирани и за хора със специални нужди.

Проектът за цялостно модернизиране на транспорта в града стартира през 2007 г., когато е създадено съвместно акционерно дружество между община Русе и ЕГГЕД БГ АД. В резултат от преговорите и проучванията на нуждите на града миналата седмица компанията представи пред общинските комисии и медиите Програмата си за развитие в обществения транспорт. Тя предвижда инвестиции от 6 млн. евро до края на 2009 година, 80 процента обновяване на тролейбусите в града, внасяне на 40 реновирани автобуса „Мерцедес”, проучвания за разширяване мрежата на градския транспорт.

След приемането на Програмата се очаква Общинският съвет да вземе решение за принципно одобрение за вливане на Градски транспорт Русе ЕООД в ЕГГЕД – Русе АД.