„е–отпадък? Отпадък е!”
„е–отпадък? Отпадък е!” / КОО

5 есета и 1 репортаж с 2 снимки се включиха конкурса „Електронните отпадъци – опасен враг на природата”. Конкурсът е част от кампанията „е–отпадък? Отпадък е!” и бе организиран съвместно от Клуб „Журналистика” към Общински детски център за култура и изкуство и Клуб „Отворено общество”.

Първа награда бе присъдена на Ангелина Кирчева, 15 г. от АГ «Гео Милев» за есето „Младите хора могат да обясняват най-добре за ползата от правила”. Второто място е за есето „Електронните отпадъци – мислим ли достатъчно за тях?” на Марина Иванова, 17 г. също ученичка в АГ «Гео Милев». На трето място е разработката на Панайот Желязков, 14 г.  от СОУ «Възраждане» – „Да ползваме природата, без да й вредим”. Поощрителна награда получи Сияна Георгиева – 15 г. от АГ «Гео Милев» за репортажа „Малко усилия, но за голямо дело към майката-природа”. Отличените и всички участници получиха награди и удостоверения за участие в кампанията „е–отпадък? Отпадък е!.

Всички събития, които организира Клуб „Отворено общество” – Русе на територията на Русенска област имат за цел да повишат чувствителността към проблема с електронните отпадъци и да разяснят опасностите от неправилното третиране на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Те се провеждат в рамките на проекта BEWMAN (www.bewman.eu), координиран от фондация „Метаморфозис“ (Скопие) на международно ниво и от фондация „Блулинк“ (София) за България.