Д. Тонев: До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките
Д. Тонев: До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките / netinfo
Д. Тонев: До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките"
80970
Д. Тонев: До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките"
  • Д. Тонев: До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките"

Кметът на Мартен Димо Тонев е роден през  1978 г. Средното си образование завършва в техникума по Механотехника в Русе. Има три дипломи за висше образование, от Русенския университет, от  Санкт – Петербурский Държавен Архитектурно – Строителен Университет и от Санкт-Петербургския Петербурский Технически Университет. В богатата си трудова кариера  е работил е като бригадир в строителна фирма гр. Санкт-Петербург, мениджър продажби в Корт ООО гр. Санкт-Петербург, Русия,  строителен инженер в Англо Балкан Комюникейшанс , гр.София и като инженер придобиване на Базови Станции – Ръководител проекти за северна България в Булгакам ЕООД , гр.София. Женен с две деца. От 2011 г. е кмет на единствения град в община Русе-Мартен

 

Г-н Тонев, в края сте на един 4-годишен мандат, на който ми се иска да Ви върна към началото. Какво Ви мотивира да се заемете с тази работа?

Мотивира ме това, че искам да допринеса нещо за развитието на населеното място, в което съм роден и където искам да остана. 4 години минаха доста динамично, почти не ги усетих в интерес на истината. Стремежа ни, на мен и моя екип, е да превърнем Мартен в добро за живеене място с европейска визия. Предимно залагаме на най-младите. Искаме да ги изкараме от виртуалния свят и да ги вкараме в реалния, като развиваме спорта. Спорта, който беше дълги години забравен в Мартен. Имаме уникална база, която беше занемарена. Опитахме с всякакви средства, с помощта на бизнеса и приятели. Направихме две малки футболни игрища, закрити и осветени, едното го правим по проект на ПУДДОС. Възстановихме големия стадион и благодарение на община Русе направихме ремонт на съблекалните. Вече имаме отбор в А окръжна група, който радва мартенчани.

Д. Тонев: "До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките"
netinfo

Така ли си представяхте работата преди четири години, какво Ви съветваха близки и приятели?

Казваха ми, че каквото и да реша ще ме подкрепят. Общо взето така си и представях работата като кмет. Аз съм 24 часа на разположение на жителите на Мартен. Преди се възмущавах как може да ти звънят в два, три часа през нощта, но сега го приемам за нещо нормално.

Казахте приятели. За един кмет на малко населено място, който не разполага с бюджет, колко важни са те?

Приятелите ми винаги са с мен. През почивните дни заедно излизаме за да купуваме материали и да работим. Разбира се и с подкрепата на местния бизнес. Ако не е бизнеса Мартен нямаше да е така развит. Намираме пари и работим.

Д. Тонев: "До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките"
netinfo

Кои са основните проблеми на Мартен?

Бих казал, че това са проблеми на всички по-малки населени места. Инфраструктура, дупките, защото пътищата са в окаяно състояние и сметища.

Тези проблеми ще бъдат ли решени някога?

Разбира се. Вземаме ежедневно мерки за това. Където има нерегламентирани сметища ги чистим със сметосъбиращата фирма, изораваме площадките, които са се образували за да не се изхвърлят там отново боклуци. Голям проблем обаче са строителните отпадъци, защото те се изхвърлят в нивите на хората, а това е пагубно за земеделските производители.

Каква е бизнес средата в Мартен?

В Мартен има доста бизнес. На площадката на КТМ работят над 3000 човека. В самия град има доста фирми, които ни помагат.

Имахте проблем именно с фирмите в КТМ свързан с екологията.

Доколкото знам нещата ще си влязат в релси до края на месеца. Булмаркет е внесла предложение за изграждане на инсталация пречистване на въздуха. А вече оттам нататък си има институции като РИОСВ, които трябва да следят и контролират какво се случва и кой замърсява водите в населеното място. Ако се реши проблема с въздуха, жителите, които не ходят на Дунава, ще бъдат доволни.

Ще има ли канализация скоро в Мартен?

Това е един от най-болезнените ни проблеми. От 2006 година я чакаме тази канализация. Мартен има готов работен и идеен проект. Надяваме се, че скоро ще се отпуши тази програма и той ще се внесе и реализира. Доколкото знам обаче, сега ще бъдат сменени бенефициентите и вече няма да е общината, а ВиК дружеството.  Ние сме единствения град в Община Русе. Скоро ние ще станем и единственото населено място от чийто център ще се пътува до центъра на общината по осветен път. До месец-два ще реализираме проекта, като след първия разклон на Мартен, ще бъдат осветени 700 метра от пътния участък. Вече сме на последния етап за съгласуване и издаване на разрешителни и започваме монтиране на осветителни пилони.

Остава и да го асфалтирате.

Кметът на общината Пламен Стоилов обеща, че до края на месеца, техниката на общината ще влезе и ще запълни дупките.

Община Русе има програма насочена към финансирането на малките населени места. Вие имате ли проект, който сте спечелили на конкурентен принцип, по тази програма?

Да, разбира се. По тази програма ние получихме общинско финансиране, с което подменихме автобусните спирки в града. Те бяха в такова окаяно състояние, че с извинение, бяха ползвани като тоалетни от някои хора.

Какво не успяхте да свършите за тези 4 години?

 

Много неща и не успяхме да свършим. Но аз не съжалявам за нищо, защото, който не работи той не греши. В перспектива искаме да направим много неща. Сега имаме за цел да санираме всички блокове в града. На този етап имаме одобрени два блока по тази програма, детската градина и училището също са вкарани за саниране. Голямо желание имаме и да изградим зала за хандбал, защото Мартен е един от водещите отбори в страната. Така ще може да приемаме домакинства, ще продължим и да развиваме спортния комплекс, с което ще радваме и хората. Остава ни приоритет също и инфраструктурата в града.

Д. Тонев: "До два месеца пътя от центъра на Мартен до центъра на Русе ще бъде осветен. Ще запълним и дупките"
netinfo

Чуйте цялото интервю в звуковия файл: