Втора инстанция потвърди: условна присъда за Йордан Панчев
Втора инстанция потвърди: условна присъда за Йордан Панчев / netinfo

Влезе в сила условната присъда на Йордан Панчев за нанасяне на средни телесни повреди на двама мъже - 3 години със срок на отлагане 5 години. Окончателната санкция е на Окръжен съд-Разград, който потвърди решението на първата инстанция – Районен съд-Разград.

Делото е стигнало до втора инстанция след жалби от двете  страни на процеса – Панчев е обжалвал, тъй като счита, че е невинен, прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Марин Маринов и частичното оправдаване на  присъдата на Панчев в частта за хулиганските подбуди на престъплението.

Магистратите от Окръжен съд-Разград обаче споделят напълно мотивите и решението на колегите си от Районен съд-Разград, поради което присъдата е потвърдена като окончателна.

Инцидентът, за който Панчев бе осъден, е станал на 20 февруари 2014 г. Бизнесменът бил уведомен, че някой краде метал от имота му и отишъл до базата към жп гара Разград, където заварил един от пострадалите. В обясненията си пред съда подсъдимият твърдеше, че мъжете били четирима и те го нападнали, а не той тях, единият бил и собственикът на намиращ се в близост пункт за вторични суровини Тодор Добрев, според Панчев той организирал мъже да крадат от имота му. Според държавното обвинение и според съдебното решение обаче нападател е самият Панчев, според прокуратурата в съучастие с другия подсъдим 42-годишният Марин Маринов, според съда обаче – с неустановено по делото лице. Пострадалите са двама – Тодор Добрев и Яшар Ибрямов от село Ломци.

Панчев трябва да плати обезщетение на Тодор Добрев за нанесените травми в размер на 6000 лв., той искаше 12 000 лв.

Панчев има и още една присъда, но по висящо дело, по което Върховният касационен съд не се е произнесъл. Тя е ефективна – 5 години лишаване от свобода и е за подбудителство и помагачество при извършване преди 20 години на убийството на Добрин Добрев, който живеел със сестрата на Панчев.  По същото дело Маринов има 6-годишна присъда.