/ netinfo
Предложението на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева за Областна здравна карта бе утвърдено от създадената за това комисия с няколко корекции, възникнали по време на дискусията на заседанието днес, съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

В заседанието, ръководено от заместник областния управител Евгени Драганов, участваха представители на общините в област Разград, лечебните заведения, съсловните организации на работещите в сферата на здравеопазването и РЗОК.

Според проекта за Областна здравна карта в област Разград, трябва да има минимум 77 общопрактикуващи лекари при работещи в момента 48, както и 116 стоматолози при 75 в момента.

Голям е недостигът и на медицинските сестри – трябва да са 120, а практикуващите са 69. В Областната здравна карта се предлага още лекарите в специализираната извънболнична помощ да станат 175 при 142 практикуващи в момента.

В предложението на РЗИ бе предвидено да се запази съществуващата структура на Центъра за спешна медицинска помощ. Кметът на Самуил д-р Бейтула Сали и председателят на Общински съвет-Завет Ерсин Исмаил обаче защитиха позициите на жителите на общините, които представляват, за необходимостта и в Самуил и в Завет да бъдат изградени  филиали на ЦСМП. Предложенията бяха гласувани с по 9 гласа „за“, 4 „въздържал се“ и 1 „против“.

Само с 2 гласа „въздържал се“ бе прието другото предложение за изменение в проекта. От РЗИ предлагаха болничните легла за част от специалностите да бъдат намалени, тъй като не се използват съобразно съществуващия досега брой.

Комисията обаче прие да се запази броят, изчислен съобразно методиката за Областна здравна карта и така леглата за продължително лечение ще са 82 при предложени от РЗИ 40 и 70 досега; 70 психиатрични легла при предложени 40; 63 легла за физиотерапия и рехабилитация при предложени 40.

Становището на комисията ще бъде изпратено в Министерството на здравеопазването.