/ iStock/Getty Images
Лекоатлетическият крос „Освобождение“ - едно от най-масовите събития, които Община Разград посвещава на Деня на Разград - 28 януари, ще се проведе на 4 май.

Тазгодишното 57-мо издание бе отложено, поради действащите през януари  противоепидемични мерки, съобщиха от Общината. Стартът на надпреварата ще е в 14:00 часа на площад „Възраждане“.

В Разград започва приемът на документи за кандидатстване пред общинския фонд „Ин витро“

В зависимост от възрастовата група и пола си участниците ще бягат 300, 600 или 1100 метра из града. Според регламента, участниците са разпределени в шест възрастови групи.

Класираните от първо до трето място в своята група получават медали и предметни награди, а от четвърто до шесто - грамоти и предметни награди. Началото на крос „Освобождение“  е положено на 31 януари 1965 г., когато е  посветен 87-та годишнина от освобождението на Разград. Учредена е специална купа и за участие са поканени лекоатлети от Северна България.

През 70-те години на 20 век кросът получава популярност извън границите на България. На старта са заставали атлети от Унгария, Германия, Русия и Сащ. През 1994 г. с решение на Общинския съвет в Разград кросът се посвещава на Деня на Разград и става част от спортната програма за празника.

Организатори изданието сега са Община Разград и Регионално управление на образованието - Разград със съдействието на спортен клуб по лека атлетика “Лудогорец” и Центърът за подкрепа за личностно развитие - Ученическа спортна школа „Р. Бухтев”.
БТА