бедствено положение
бедствено положение / netinfo

Заради проблемите със сметта засега в област Пазарджик няма да бъде обявено частично бедствено положение. Решението беше взето днес на заседание на Областния щаб за защита при бедствие, свикано извънредно от областния управител Стефан Мирев, свикано по искане от членовете на Регионално сдружение на дейностите по отпадъците – Пазарджик за обявяване на частично бедствено положение, касаещо част от територията на областта.

По време на заседанието Мирев обясни, че становищата на деветте общински щаба за защита при бедствия са да се изчака до 3 януари 2018 г., когато изтича срокът за обжалване избора на оператор за новото Регионално депо за отпадъци.

Общини в Пазарджишко искат бедствено положение заради новото депо

По думите на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев, не съществуват законови пречки от 1 януари 2018 г., Регионалното депо за област Пазарджик да заработи и от 9-те общини, които ще го ползват, да се извозва смет на него. Комплексното разрешително за експлоатацията му е издадено на 4 декември тази година, като в него е посочена за оператор община Пазарджик. Нейно е задължението да създаде организация за приемането на твърдите битови отпадъци от деветте общини от регионалното сдружение.

Към момента фактическите обстоятелства и извършеният от областния щаб анализ и оценка на ситуацията не изискват обявяване на частично бедствено положение.

В случай на промяна на ситуацията, областният и общинските щабовете ще заседават отново.