/ архив
Общини от родопската част на Пазарджишка област ще поискат от областния управител Стефан Мирев да обяви от началото на следващата година бедствено положение. Без него те няма как да ползват новоизграденото регионално депо за смет край областния град от началото на 2018-та, а в същото време общинските им сметища са вече закрити по силата на евроизисквания.

Трудността идва от това, че още няма избран стопанин на обекта. Обществената поръчка за избор на оператор е обявена още през юли от Община Пазарджик. Има и избрана фирма. Други участници в конкурса обаче обжалват резултатите и това не позволява депото да заработи нормално от  януари, каквито бяха първоначалните планове.

Обществената поръчка обхваща изпълнение на дейности, свързани с избор на оператор за експлоатация и поддръжка на Регионално депо за неопасни отпадъци – Пазарджик, Клетка 1 и съпътстваща инфраструктура, което ще обслужва девет общини от област Пазарджик, които са обединени в Регионално сдружение за управление на отпадъците – Пазарджик, а именно – община Пазарджик, община Пещера, община Септември, община Батак, община Брацигово, община Лесичово, община Велинград, община Ракитово и община Белово.

Подписан е и протокол, според който, ако до края на 2017-та няма избран изпълнител, губернаторът на Пазарджик ще обяви бедствено положение. При тази ситуация общините няма да имат готовност да въведат новия ред за сметоизвозване и съответно няма да оскъпяват таксата за услугата.