Общината организира събиране на опасни отпадъци
Общината организира събиране на опасни отпадъци / business.bg
За шеста поредна година в рамките на пролетното почистване Община Пловдив организира кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци от домакинстват. Тази година мобилният пункт ще бъде позициониран в район „Централен“ на бул. „Шести септември“ –  паркингът зад ресторант „Стадиона” и ще работи в часовия диапазон от 10:00 до 16:00 ч.

Основните групи опасни отпадъци, които ще се приемат на пункта са живак и живаксъдържащи уреди (с изключение на луминесцентни лампи), лакове и бояджийски материали, домакински препарати, мастила и замърсени опаковки – опаковки, съдържащи опасни вещества, маслени филтри, спирачни течности и антифриз, фармацевтични продукти - лекарства с изтекъл срок на годност.

Пролетта е времето, през което се извършва сезонната смяна на автомобилните гуми. За тази цел от 15 - 19 април  ще бъде организирана кампания за безвъзмездно предаване на излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла. Те ще могат да се предават в район „Северен” на ул. „Георги Бенев” №4 от 09:00 до 17:00 часа

Изхвърлянето на опасните битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, поради което от общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ призовават гражданите да се възползват от предоставената възможност.

Освен по време на кампанията, опасни отпадъци могат да бъдат предавани на площадките в шестте района на града. Информация за тях може да бъде намерена на официалната интернет страница на Община Пловдив.