/ netinfo
"От днес стартират спешните мерки по укрепването на едно от опасните свлачища в с. Давидково, община Баните, което застрашава домовете на две семейства", съобщи кметът на общината Милен Белчев.

Започна изграждане на диги в Баните заради проливните дъждове

Според него, вчера на място е бил хидроинженер, който от своя страна е дал указания за спешното му укрепване и предотвратяване на следващи подобни процеси при евентуални нови валежи.

„На място вече работи техника, която разчиства наносите. Предстои да се изгради отводнителна система, която да не позволи навлизането на вода на терена и се надяваме това да стопира процесите“, коментира Белчев.

Унищожена селскостопанска продукция, наводнени улици и свлачища след пороите в Баните

Същевременно вече е започнало и изработването на проект за трайно решаване на проблема, като ще се кандидатства за средства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Окончателно отмениха бедственото положение в Смолян, в Баните остава

Продължава разчистването на изнесените пътища на територията на общината, след последните порои в понеделник вечерта, при които пострадаха доста населени места, между които са Давидково, Гълъбово, Треве и Оряховец. Градушка унищожи и 100 % от селскостопанската продукция в някои от селата.

Щетите, които са настъпили по инфраструктурата на територията на община Баните, възлизат на този етап на над 250 хил.лв. В тази сума не влизат пораженията по реколтата на хората, както и дейностите по укрепване на свлачището.