Здравко Димитров Кирил Велчев Пламен Панов
Здравко Димитров Кирил Велчев Пламен Панов / DarikNews
Закриват Европейската столица на културата в Пловдив на 12 януари 2020 година. Тогава ще е закриващото събитие, както и официалната церемония за предаване на титлата на следващите европейски столици за 2020 г.

"Избрахме тази дата, защото с нея затваряме цикъла“, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на общинската фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев. Той припомни, че откриващото събитие за ЕСК 2019 бе на 12 януари 2019 г. 

Иван Тотев: Откриването на Пловдив - ЕСК беше впечатляващо и надмина очакванията ни

Закриващата церемония ще бъде в Дома на културата "Борис Христов" и няма да е толкова мащабна, колкото откриващота. Пловдивската опера ще изнесе на гърба си спектакъла. Тя е и основен партньор на общината. 

В протоколната част ще вземат участие пловдивски деца, лауреати на музикални конкурси, както и камерният оркестър на операта с гост-солист Лия Петрова. Цигуларката ще свири на старинната италианска цигулка Matteo Goffriller. Инструментът е създаден през 1690 и е предоставен на музикантката от Queen Elizabeth Music Chapell. Идеята е чрез универсалния език на класическата музика да бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата – Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия). 

Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 започва с изложби, музика и театър (СНИМКИ)

По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Церемонията ще се предава на живо през социалните мрежи и интернет канали. 

Закриващото събитие ще струва 50 хиляди лева.