/ ThinkStock/Getty Images
За улеснение на пътуващите за предстоящия църковен празник Кръстовден - 14 септември, когато местността се посещава от много поклонници и туристи, от 12 до 15 септември временно спират ремонтните работи на третокласния път Югово-Лъки, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Важно за шофьорите: Ограничават движението по пътя Югово-Лъки

От четвъртък - 16 септември ремонтните работи ще продължат, като за изпълнението им по график до 30 септември трафикът ще се спира между 8:30 и 12:00 часа и от 13:30 до 17:00 часа, в дните от понеделник до събота. Пътуващите за Кръстова гора могат да използват маршрута Чепеларе-Рожен-Лъки.

В момента се полага асфалтобетоновата настилка в 17 км участък между Югово и Лъки, а в останалите 14 км от Лъки до границата с област Смолян ремонтът е завършил. Предстои монтирането на ограничителни системи и пътни знаци и довършителни работи.

Продължава ремонтът на пътя за Кръстова гора

Третокласният път е единствената пътна връзка на община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряката връзка на областта с община Баните в Смолянска област. По отсечката ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Строителните дейности се извършват от дружеството, с което АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Пловдив.