/ iStock/Getty Images
Алтернативният маршрут е Чепеларе-Рожен-Лъки
Продължават ремонтните работи на третокласния път Югово-Лъки, по който се пътува до едно от най-светите за християните места в Родопите - Кръстова гора, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

За изпълнението им по график до 30 септември трафикът ще се спира между 8:30 и 12:00 часа и от 13:30 до 17:00 часа, в дните от понеделник до събота. Пътуващите за Кръстова гора могат да използват маршрута Чепеларе-Рожен-Лъки.

Ремонтират пътя до Кръстова гора

За улеснение на пътуващите за предстоящия църковен празник Кръстовден /14 септември/, когато местността се посещава от много поклонници и туристи, няма да се извършват ремонтни дейности от 12 до 15 септември.

В момента се полага асфалтобетоновата настилка в 17 км участък между Югово и Лъки, а в останалите 14 км от Лъки до границата с област Смолян ремонтът е завършил. Предстои монтирането на ограничителни системи и пътни знаци и довършителни работи.

Третокласният път е единствената пътна връзка на община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряката връзка на областта с община Баните в Смолянска област. По отсечката ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Строителните дейности се извършват от дружеството, с което АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Пловдив.