Възлагат на външни консултанти транспортния план на града
Възлагат на външни консултанти транспортния план на града / netinfo
Възлагането на изработката на нов генерален план на транспорта на Пловдив ще гласува на утрешната си сесия Общинският съвет. Предложението е на съветника от БСП Стефчо Таушанов и предвижда проектът да се възложи с конкурс на външна за общината консултантска фирма поради огромните мащаби на разработката.

Планът ще обхваща всички елементи на транспортната схема – пътната инфраструктура, маршрутите на обществения транспорт, GPS-контрол, включително и на пътникопотока, спирките, синхронизиране на светофарните уредби, въвеждане на еднопосочно движение по част от улиците или забрана на ляв завой за облекчаване на трафика, обясни вносителят.

От левицата твърдят, че предложението им е срещнало подкрепа в постоянните комисии на Общинския съвет и в администрацията. Според проекто-решението до края на месеца кметът трябва да изготви плановото задание към бъдещите кандидати да разработят генералния транспортен план на града. То съдържа и задължение общинската администрация да подготви проект, с който да кандидатства за финансиране по грантова схема от Оперативна програма “Регионално развитие”.