Викове Вие сте позор огласиха студентския протест тази вечер
Викове Вие сте позор огласиха студентския протест тази вечер / Виктор Кадири

Над 150 студенти и граждани се събраха пред Ректората на пловдивския университет "Паисий Хилендарски", за да тръгнат на протестно шествие срещу управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Със скандирания "Вие сте позор. Оставка и затвор" младите хора преминаха през цялата Главна улица на града, продължиха по бул. "Шести септември" и от кръстовището на баня "Старинна" минаха през Тунела под Античния театър и продължиха по бул. "Цар Борис Трети Освободител".

По време на протестното шествие полицията, под ръководството на шефа на КАТ инспектор Радослав Начев, отклоняваше движението на автомобили и следеше за спазване на обществения ред.

В началото на протеста студентите прочетоха декларация с няколко искания, сред които незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и нови избори.

Декларацията  обединява недоволните студенти от всички висши училища в страната. "Ранобудните" млади хора заявяват, че протестът е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм. Студентите посочват, че 42-то Народно събрание е изчерпано от легитимност, защото политиците се крият повече от четири месеца зад метални заграждения.

Една от точките в декларацията призовава политиците да спрат незабавно да използват медиите за пропагандни цели.

Протестното шествие ще завърши в центъра на Пловдив.