Велинград не желае волфрамова мина
Велинград не желае волфрамова мина / netinfo
Велинградчани са готови на протести, обмисля се референдум за или против мината
Бельо Мандраджиев и Йордан Нанов за волфрамовата мина
93896
Бельо Мандраджиев и Йордан Нанов за волфрамовата мина
  • Бельо Мандраджиев и Йордан Нанов за волфрамовата мина
Нова вълна от напрежение се запали във Велинград, след като преди дни 7-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) се произнeсe в полза на намеренията на пловдивската компания „Ресурс-1“ АД да развива добив на волфрам край курорта. Магистратите оставят без разглеждане искането за отмяна на предишно решение, взето от петчленен състав, което дава път на рудодобива.

Това становище взеха вече няколко съдебни инстанции. Първо Административният съд в Пазарджик отмени решението на РИОСВ – една от последните бариери пред разкриването на мина в местността Грънчарица край велинградското село Кръстава. Екоинспекцията искаше проектът да се спре, докато не се направи реална оценка за очакваните въздействия върху околната среда. Повод за това пък станаха постъпили допълнително през лятото на миналата година данни от доклад на водоснабдителното предприятие във Велинград ВКТВ, че санитарно-охранителни зони Първи и Втори пояс попадат в площта на бъдещия рудодобив, а те захранват 75% от населението на община Велинград. „При валежи и снеготопене има опасност токсични вещества от мината да попадат в питейната вода“, обясни пред Дарик управителят на водоснабдителното дружество Йордан Нанов.

Велинград не желае волфрамова мина
Велинград не желае волфрамова мина netinfo

От деривацията, част от която са посочените санитарно-охранителни зони, се захранва с вода повече от половината население на Велинград, но решаващите данни са подадени твърде късно, когато вече трудно можеше да се промени хода на проекта. Решението на пазарджишките магистрати бе потвърдено от 3-членен, 5-членен, а сега - от 7-членен състав на ВАС.

Независимо от това местната власт, гражданите и представителите на туристическия бизнес в курорта са решени на съпротива до последно. Тази сутрин представители на общината обясниха, че днес в ранния следобед предстоят решаващи срещи, включително с представители на министерства. След тях ще се разбере какво ще предприемат велинградчани. Има настроения както за нови масови протести, така и за провеждане на референдум като този в община Трън отпреди дни.

Чуйте повече от председателя на Общинския съвет във Велинград Бельо Мандраджиев и от управителя на ВКТВ Йордан Нанов в аудиото.