Вдигнаха насила заплатата на кмета
Вдигнаха насила заплатата на кмета / netinfo
1499 лева ще получава кметът на Пловдив Славчо Атанасов, след като съветниците почти насила вдигнаха заплатата му със 111 лева.

Кметът и новият председател на Общинския съвет Илко Илиев декларираха, че се отказват от индексацията при увеличението средно с 20% на възнагражденията в администрацията от 1-ви юли, което лидерът на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев определи като популизъм и попита откъде си докарват други доходи. Ангел Батаклиев от БСП настоя те да си получат полагаемите пари и ако преценят, да ги даряват, както той прави със заплатата си като съветник. Кметът на Пловдив трябва да има добър жизнен стандарт, за да си върши добре работата, иронично отбеляза Николай Караиванов от СДС. Славчо Атанасов отговори, че е преценил, че сегашният му стандарт го задоволява, но настоя за увеличение за районните кметове заради увеличените им правомощия и отговорности.

Съветниците все пак гласуваха увеличението на кметската заплата, но в суматохата пропуснаха тази на председателя си Илко Илиев, който после отказа да я подложи на допълнително гласуване. Така Илиев остава с 1388 лева месечно и районните кметове почти го догонват след 8-процентното увеличение на техните заплати. Те ще получават вече по 1239 лева, изключение прави само Здравко Димитров от „Западен”, който ще се разписва срещу 882 лева заради по-малкия брой жители на района.

Средното увеличение на заплатите в администрацията е 20%. С него средната заплата в общината става 690 лева.